B en B de Pauw Het Chalet in de tuin Tulpenveld Strand bij Petten Strand kamer Het chalet zons opgang amstelmeer Tulpenvelden

Dit kleine en gezellige stadje (27.000 inwoners) in het geografische middelpunt van Noord-Holland - noord heeft de bezoekers verrassend veel te bieden. Een historische stadskern met veel oude gebouwen en met een grote veelvoud aan winkels en een grote keuze aan restaurants, een overdekt winkelcentrum (Makado), veel bijzondere toeristische activiteiten zoals bij voorbeeld "de Westfriesche Markt " als ook enige indrukwekkende monumenten en kleine musea, die blijk geven van een rijk aan gebeurtenissen en spannend verleden van dit stadje en zijn inwoners. De naam Schagen komt al in de oude documenten voor vanaf het jaar 989 na Christus toen genoemd Scagha. Al vanaf de 15.de eeuw staat Schagen bekend als regionaal centrum. Meer over de geschiedenis van Schagen vindt u hier.

Voor de bewoners van Burgerbrug en ook voor die van andere kleine plaatsen in de omgeving heeft Schagen een grote betekenis als inkoopcentrum. De kleine boodschappen doet men bv. in Petten, voor de grotere inkopen bezoeken de mensen minstens eenmaal in de week Schagen.


 Westfriese Markt

Iedere zomer staat Schagen 10 donderdagen lang in het teken van een bijzonder spektakel, "de Westfriesche marktdagen".

Iedere donderdag komen talrijke vrijwilligers uit Schagen en omstreken om 10.00 uur tezamen. Geleid door de vrolijke muzieknoten van een boerenkapel en gekleed in historische kostuums, gezeten op antieke paardenwagens, koetsen en wandelend om een rondtoer te maken door de stad. Op de markt in de schaduw van de grote kerk  begint om 13.00 uur een folkloristische dansshow bestaande uit kinderdansgroepen en uit de "Westfriese dansgroep" die in de weide omgeving van Schagen bekend is. Dit alles wordt "live" begeleid door een orkest.

In het plaatselijke museum Vreeburg kunt u demonstraties bekijken die betrekking hebben op de oude Noord-Hollandse handwerkkunst. Daar op dezelfde tijd ook de weekmarkt en de traditionele veemarkt plaats vinden, is een "Westfriesche donderdag" in Schagen zeker een dagvullend programma.

Voor meer informatie klikt u hier.

 


 

Het museum Vreeburg

Museum Vreeburg

Het museum bevindt zich in een in originele staat gerestaureerde boerderij die gebouwd werd in de 17.de eeuw. Bij het betreden van deze boerderij krijgt u direct een indruk hoe de Noord-Hollandse boerenfamilies vroeger leefden. De inrichting werd uit de weide omgeving bijeen gehaald en door vrijwillige medewerkers opgeknapt en opgesteld. U ziet in dit museum heel veel oude voorwerpen die an het verleden doen herinneren. Op de begane grond zijn de ruimtes met originele meubelen en gebruiksvoorwerpen uit het verre verleden te bezichtigen. In de stallen treft u oude werktuigen aan. Ook de typische Noord-Hollandse oude klederdrachten zijn een lust voor het oog om te zien. Als laatste dan nog het oude speelgoed te vermelden. Ook dit zult u waarschijnlijk nergens anders aantreffen.

Op de bovenverdieping vinden regelmatig tentoonstellingen plaats met steeds wisselende thema`s. Tijdens de "Westfriesche donderdagen" demonstreren vakkundige medewerkers op "de dors" oude ambachten zoals: spinnen, koper bewerken, glasblazen, klompen maken en paarden beslaan. Ook het opknappen van de oude rijtuigen gebeurd nog met oude technieken die u op deze donderdagen vanaf 11.30 uur kunt bekijken.

Voor meer informatie klikt u hier.

 


 

De grote kerk

Twee kerktorens domineren al in de verte de silhouetten van Schagen: de rijk versierde toren van de Nederlands gereformeerde "Grote Kerk" alsmede de smalle spitse toren van de katholieke "Christoforus Kerk", waarover u hier meer informatie kunt krijgen. 

De van 1895 tot 1897 in neogotische stijl gebouwde "Grote Kerk" bezit sinds enige jaren de status van rijksmonument en is een van de zeer zeldzame en authentieke voorbeelden van een neogotische kerk voor een hervormde gemeente gebouwd. Van kunsthistorische betekenis zijn onder andere de banken, de kansel, de luchters en in het bijzonder het prachtige orgel gebouwd door de firma van Dam, waarop nog regelmatig concerten worden gespeeld.